Sunday 26 March 2017

India Business Visa Application

Hello..hello, i wann share about applying business visa to India. Tourist Visa maybe next time ye.

Every person who wants to visit India will need to apply for a visa even though just for a day. This is my experience applying for business visa to India.

Steps :
1. Take picture from a photo shop, tell them you want India Visa picture (2x2 size with white background) and scan into your computer.
2. Access India Visa Application website (https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html)  and choose "Regular Visa Application"
3. Complete the form. Once you reach the last page it will show few buttons and  if you are ready then attched the picture according to the instruction. 
4. Save and submit. It will give you a registration reference number. Write it down for your reference. Then print the form. You'll see the print button.
5. Set aside the form.

Documents needed :
1. 2 hard copy pictures (the same picture you uploaded)
2. Photocopy IC
3. Photocopy Passport
4. Invitation letter from India (company you are visiting)
5. Business registration certificate from India (company you are visiting)
6. Letter from your company in Malaysia
7. Business registration from your company in Malaysia


Bring all documents and photocopy of the form to the Visa procesing office located at:
Strait Building, Lebuh Pasar Besar, KL (Just beside Dataran Merdeka, opposite of Agro Bank)
Better take Uber or Grab because it's hard to park your car around that area.
Go to the recep counter to get number then follow the instruction.
Thw officer will ask if you want to use express lane amd you have to pay additional. They'll give receipt for claim purposes. 
If all clear, you can get your passport with Visa on the 3rd day from the application day.

** Remember to bring all the documents with you to India. Most of the time their immigration officer will ask to check. 

Enjoy your business trip to India. It's an amazing country.

Saturday 4 March 2017

Resepi : Gulai Kawah Daging Kambing dgn Umbut Pisang

Selalunya orang kongsi resepi untuk 2 ke 5 orang tapi Keyla nk kongsi resepi untuk kenduri kecil anggaran untuk 150 orang makan.

Resepi ni Keyla belajar dari mak yang memang seorang tukang masak. Mungkin cara orang lain berbeza tapi kalau nak cuba silakan :-)

Bahan - bahan
1. Daging kambing - seekor kambing bersaiz sederhana ke sedikit besar atau anggaran 25kg termasuk daging, tulang dan organ dalaman
2. Umbut pisang - 2 kg (disiat dan ambil umbut lembut yang hanya boleh dipatahkan dengan jari sahaja bukan dengan pisau. Buang talil halus yang leuar dr umbut semasa ia dipatahkan)
3. Santan pekat - 4 kg
4. Rempah kari daging pedas cap babas - 6 paket sederhana besar
5. Kerisik - 200 - 500 gram bergantung kepada kepekatan yang kita suka
6. Minyak untuk menumis
7. Bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
8. Daun kari
9. Bawang putih dan merah diracik
10. Air putih

Cara - cara.
1. Bersihkan daging dan umbut terlebih dahulu.
2. Masukkan minyak dlm kawah atau periuk yg telah siap disediakan untuk memasak
3. Tumiskan bawang putih, bawang merah, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari jika ada. 
4. Apabila naik bau sedikit, masukkan kesemua rempah kari daging pedas dan kacau 
5. Masukkan kesemua daging yang telah disediakan, kacau hingga sebati dengan rempah
**tak perlu tunggu rempah naik minyak untuk masukkan daging. 
6. Tambahkan sedikit air agar daging dan rempah boleh bersalut sepenuhnya dan kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah. 
7. Apabila daging telah mengeluarkan jusnya dan rempah telah naik minyak, masukkan kerisik dan kacau sebati, biarkan seketika sehingga mendidih. - Anggaran 30 minit sehingga daging lembut.
8. Masukkan umbut pisang dan air putih sehingga sama paras dan kacau sebati sehingga umbut lembut sedikit. - anggaran 15-30 minit. 
9. Apabila sudah lembut, masukkan santan pekat dan kacau sehingga sebati. 
10. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga mendidih dengan kuat dan tutup api.


Okey dah siap. Boleh hidangkan kepada tetamu😙

Selamat mencuba!! :-)